Aromatyczne rozmarynowe leczo

Smaki końca lata na talerzu. :)



Składniki:

duża cebula
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
średnia cukinia
średnia czerwona papryka
średnia żółta papryka
4 średnie pomidory
200 g wieprzowego mięsa mielonego
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. "Igiełki" rozmarynu oderwać od gałązki i drobno posiekać. Cukinie pokroić w kostkę, paprykę w paski, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Na woku lub dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać czosnek, cebulkę i rozmaryn. Smażyć razem kilka minut, a następnie dodać mięso i obsmażyć z każdej strony. Do Następnie dodać paprykę i cukinię. Dodać pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz słodką paprykę. Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem 10 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć na dużym ogniu, energicznie mieszając jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.

Komentarze