Warzywne curry wersja letnia

Sycący obiad pełen sezonowych warzyw.


Składniki:

średnia cukinia
średnia cebula
pękata garść fasolki szparagowej
mały brokuł
średnia marchewka
2 ząbki czosnku
300 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka garam masala
sól do smaku
łyżka oleju kokosowego
ryż

Przygotowanie:

Kroimy warzywa: cukinie w plasterki, a potem ćwiartki; cebulę w piórka, fasolkę w trzy centymetrowe kawałki; brokuła  na niezbyt wielkie różyczki; marchewkę w słupki, czosnek w plasterki. Na woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i dodajemy czosnek, cebulę, fasolkę oraz marchewkę. Obsmażamy na średnim ogniu przez około 7 minut często mieszając. Dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, przyprawy curry i garam masalę. Dokładnie mieszamy i dodajemy pozostałe warzywa: cukinię i brokuła. Smażymy przez około 6 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, wlewamy mleczko, solimy do smaku (ja dodałam łyżeczkę różowej soli himalajskiej) i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Podajemy z ryżem posypany sezamem. 

Komentarze