Podsmażany halloumi z cukinią

Lekkie danie, świetnie nadające się do lunchboxu.


Składniki:
(2 porcje)

5 łyżek pęczaku
5 łyżek zielonej soczewicy
mała cukinia
ser halloumi
łyżka natki pietruszki
1/3 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
łyżka masła
100 ml białego wina
sól

Przygotowanie:

Pęczak i soczewice zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). Płuczemy i wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy do miękkości (około 30 minut).   Natkę pietruszki, chili i czosnek siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy natkę czosnek i chili. Przesmażamy wszystko około 2 minut. Zmniejszamy ogień i kładziemy pokrojony na 0,5 cm plasterki ser. Smażymy około 4-5 minut. Rumiany ser przekładamy na drugą stronę, dodajemy pokrojoną w talarki cukinię. Smażymy aż ser będzie rumiany. Następnie dolewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz dosypujemy sól. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy około 7 minut. W tym czasie odcedzamy pęczak i soczewicę i kładziemy porcję na talerzu. Rozkładamy ser i cukinię a całość polewamy powstałym sosem. 

Komentarze

Prześlij komentarz