Lekki truskawkowy deser z kokosową bitą śmietaną

Orzeźwiający deser z truskawek. Można jeść solo, chociaż tu podany jest z kokosową bitą śmietaną.



Składniki:

1 kg truskawek
truskawkowa galaretka
łyżka żelatyny
puszka mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i miksujemy blenderem w dużej misce (nie miksujemy na mus, robimy to z grubsza, tak aby zostały kawałki owoców). W garnku doprowadzamy do wrzenia 1/4 szklanki wody i rozpuszczamy w niej najpierw galaretkę, a następnie żelatynę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić można dodać jeszcze odrobinę wody). Galaretkę wlewamy do truskawkowego musu i przelewamy w pucharki. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Deser można podawać z bitą śmietaną - zwykłą lub kokosową.


Klasyczna bita śmietana - schłodzoną śmietankę 36% ubijamy mikserem z 2-3 łyżkami cukru pudru.

Kokosowa bita śmietana - chłodzimy puszkę mleczka kokosowego. Po otwarciu puszki zdejmujemy "twardą", białą cześć mleczka a wodę wylewamy (wykorzystujemy tylko tłustą część mleczka). Ubijamy z 2-3 łyżkami cukru pudru mikserem.

WAŻNE: aby bita śmietana się udała zarówno śmietanka jak i mleczko muszą być dobrze schłodzone - minimum 12 h w lodówce. 

Komentarze

Prześlij komentarz