Dżem z truskawek (bez żelfixu)

Najprostszy i najlepszy przepis na wyborny dżem truskawkowy. Powstały w procesie sok można wykorzystać do wody lub drinków. Cukier lub inne słodziwo można dodać w innych proporcjach - dżem wystarczy na bieżąco próbować. :)


Składniki:

4 kg truskawek
1 kg cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy w całości do dużego garnka. Stawiamy na ogień - gotujemy 30 min na wolnym ogniu często mieszając. Po tym czasie truskawki powinny puścić sok (jeśli jeśli soku jest niewiele, gotujemy dalej). Odlewamy sok do drugiego garnka. Dodajemy 0,5 kg cukru i gotujemy do rozpuszczenia. Po tym czasie gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików i butelek. Zalane słoiki starannie zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na cały dzień i noc (sok w ten sposób się zapasteryzuje). Do truskawek dodajemy 0,5 kg cukru. Gotujemy 1-1,5h  bardzo często mieszając (owoce z cukrem bardzo łatwo przypalić). Po tym czasie przekładamy dżem do słoików, zakręcamy. Następnie słoiki wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy pół godziny. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.

Komentarze