Tarta z tuńczykiem i szparagami

Tarta na "odchudzonym" cieście z kawałkami tuńczyka. Wybierając puszkę rybki warto pochylić się i sprawdzić jej jakość. Najlepszy tuńczyk to ten w kawałkach. :)



Składniki:

"odchudzone" ciasto:
200 g mąki 
zółtko
250 g śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli

 Farsz:

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
średnia cebula
250g jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
5 zielonych szparagów 
łyżka tartego cheddara
łyżka oleju
płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól. Wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Z ciasta formujemy placek, obsypujemy mąką jeśli jest zbyt lepki.  Plackiem wykładamy foremkę i wstawiamy do pieca na 20 minut. We wrzącej wodzie obgotowujemy szparagi (ok. 5 minut). Wyjmujemy szparagi z wody, kroimy na wzdłuż na połówki. Cebulkę siekamy i złocimy na łyżce oleju na dużej patelni. Dodajemy tuńczyka z sosem i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy jogurt grecki, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Smażymy wszystko 5 minut na wolnym ogniu dokładnie mieszając. Z piekarnika wyjmujemy ciasto. Na wierzch wylewamy farsz, na górze układamy połówki szparagów i posypujemy cheddarem. Wstawiamy do piekarnika do momentu aż szparagi się zarumienią (ok. 15-20 minut). Tartę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. :)



Przepis bierze udział w konkursie #MasterTuńczyk





Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Komentarze