Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem

Szpinak w tym roku wyrósł doskonale (zresztą jak zwykle - szpinak nie jest wymagający w hodowaniu), więc wykorzystujemy jego walory smakowe, ile wlezie. :) Dziś jako farsz do naleśników orkiszowych. 



Składniki:

ciasto naleśnikowe:
mąka orkiszowa
jajko
mleko

Farsz:

3 ząbki czosnku
łyżka masła
dwie duże garście świeżego szpinaku
150 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
sól 
pieprz


Przygotowanie:

Składniki ciasta dokładnie mieszamy (ciasto ma być rzadkie, tak aby ładnie rozlewało się po patelni). Przygotowujemy farsz: ząbki kroimy na plasterki, liście szpinaku szarpiemy na mniejsze części. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy plasterki czosnku, a następnie szpinak. Wszystko przesmażamy przez kilka minut (5-7) na średnim ogniu. Dodajemy pieprz, sól oraz śmietanę. Mieszamy dokładnie i smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia (jeśli farsz jest zbyt wodnisty, zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody). Przechodzimy do smażenia naleśników. Ciasto wylewamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy placki z każdej strony aż będą rumiane. Na naleśniku kładziemy dwie łyżki farszu, zawijamy, posypujemy startym cheddarem.

Komentarze