Zapiekanka ryżowa z indykiem, szpinakiem i gorgonzolą



Składniki:

3 średnie ząbki czosnku
2 łyżki masła
300 g piersi indyka
180 g ryżu
4 garście szpinaku
pół łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
100 g gorgonzoli
100 ml śmietanki 36%
100 ml wody
sól

Przygotowanie:

Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pierś indyka kroimy w kostkę obsypujemy solą i słodką papryką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dużej patelni lub woku rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek, przesmażamy około 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy indyka i obsmażamy z każdej strony (5-7 minut). Następnie dodajemy szpinak, ryż oraz kurkumę. Smażymy przez 5 minut dokładnie mieszając. Wodę mieszamy ze śmietanką i wlewamy na patelnię. Gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami gorgonzoli. Pieczemy pod przykryciem 40 minut.

Komentarze