Sałatka z pieczonym batatem


Składniki:
(2 porcje)

duży batat
100 g mixu sałat ze szpinakiem
5 plasterków boczku
2 łyżeczki nasion słonecznika
100 g sera feta
1 łyżka oliwy
2 łyżki soku cytryny
1 pełna łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Batata obieramy ze skórki i kroimy na słupki (ok. 2 cm grubości). Słupki smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości ok. 40-50 min.  Upieczone wyjmujemy i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy i rozkładamy na dwóch talerzach. Plasterki boczku kroimy w poprzek na pół i smażymy aż będzie chrupiący. Zdejmujemy z patelni. Na sałatę kłądziemy upieczone kostki batata. Następnie kruszymy ser feta. Kładziemy boczek i posypujemy pestkami słonecznika.Tłuszcz ze smażenia boczku zlewamy do miseczki dodajemy sól, sok z cytryny i miód oraz łyżkę oliwy jeśli tłuszczu jest zbyt mało. Tak przygotowanym sosem polewamy całą sałatkę.



Komentarze