Batony buraczane z orzechami

Baaardzo sycący baton do przechowywania w lodówce.


Składniki:

spód:
1 średni burak
2 banany
170 g płatków owsianych
100 g orzechów laskowych
łyżka miodu

wierzch:
50 g żurawiny
40 g płatków owsianych
20 g migdałów
3 orzechy włoskie
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
50 ml mleka
łyżka miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Buraka pieczemy wcześniej w piekarniku, obieramy, kroimy w kawałki i blendujemy na puree. Do puree dodajemy resztę składników i blendujemy chwilę tak aby, się posiekały, ale nie zmieliły na gładko. Na papier do pieczenia wykładamy buraczaną masę (20x20cm, około 1 cm grubości) i wkładamy do piekarnika - pieczemy 8 minut. W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę. Siekamy migdały, orzechy włoskie i mieszamy z żurawiną, płatkami, pestkami słonecznika i dyni, mlekiem oraz miodem. Wyjmujemy spód i wykładamy równą warstwą orzechową masę. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 12 minut (do zarumienienia). Batony kroimy po wystygnięciu obu warstw. 



Komentarze