Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa, czyli zimowy hit i bomba witaminowa. Bogactwo naturalnych probiotyków i witaminy C to tylko dwa powody, dla których nie warto zapominać o babcinych przepisach na rozgrzewającą zupę ogórkową. Więcej o dobrodziejstwach kiszonych ogórkach przeczytacie na blogu  Agnieszki Maciąg. Najlepsze będą ogórki z własnych zapasów, jeśli jednak musicie je kupić pamiętajcie, aby ogórki były kiszone, a nie kwaszone (bardzo wiele sprzedawców "myli" te dwie metody).

Składniki (4 porcje)

6 średnich ogórków kiszonych
4 duże ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki śmietany kremówki 36%
sól do smaku
łyżka masła

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy na talarki. Ziemniaki kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy masło, marchewkę i pietruszkę. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i ogórki. Gotujemy do miękkości wszystkich składników (około 20 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i śmietanką. Mieszamy. Nalewamy do misek. :)

Komentarze