Lasagne z cukinii

Pyszny, lżejszy odpowiednik tradycyjnej lazanii. Oryginalne danie najlepsze jest z mielonym mięsem wieprzowym, ale jeśli chcecie ją jeszcze bardziej odchudzić można użyć mięsa drobiowego.



Składniki:

2 średnie cukinie
300 g mięsa mielonego
300 ml passaty pomidorowej
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru (ksylitolu lub innego słodziwa)
łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
kulka mozzareli
pół łyżeczki suszonego oregano
sól do smaku (około łyżeczki)

Przygotowanie:

Cukinie potnij wzdłuż  na cienkie plastry. Najłatwiej będzie zrobić to obieraczką, ale nożem też można - ważne, żeby paski były mniej więcej tej samej grubości. Plasterki solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy plasterki ręcznikiem z kropelek wody. Cebule siekamy w kostkę, ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek. Smażymy kilka minut na średnim ogniu - do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso mielone - obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już całkowicie obsmażone dodajemy passatę, oregano, natkę pietruszki cukier i sól do smaku. Zwiększamy ogień i smażymy około 10 minut (do odparowania wody - sos musi być gęsty). W międzyczasie kroimy mozzarellę na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy paski cukinii, wykładamy na nie porcję mięsa. Przykrywamy warstwą cukinii i znowu wykładamy warstwę mięsa. Przykrywamy cukinią, a następnie plasterkami mozzarelii. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 10 minut (do zarumienienia sera - wedle uznania).


Komentarze