Faszerowany ziemniak

Sycące i aromatyczne danie.



Składniki:

4 duże ziemniaki
garść rukoli
pół pomidora
pół czerwonej cebuli
300g mięsa mielonego indyczego
pół łyżeczki soli
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypiorek
szczypta: kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, chili i oregano.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, nakłuwamy nożem w kilku miejscach, owijamy folią spożywczą (srebrną stroną do środka) i wrzucamy do piekarnika (ziemniaki pieczemy w mundurkach). Pieczemy 1,5h do 2h w zależności od rozmiarów ziemniaka. Cebulkę siekamy w kostkę, przyprawy mieszamy w moździerzu. Siekamy szczypiorek, pomidora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i zasmażamy. Dodajemy przyprawy i przesmażamy około 2 minuty. Wrzucamy mięso i sól - obsmażamy dokładnie. Kiedy mięso będzie usmażone, przykrywamy patelnie i dusimy całość na małym ogniu jeszcze 5 minut. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z foli. Delikatnie odcinamy górną część i łyżeczką drążymy niewielkie wgłębienie. Delikatnie solimy ziemniaka w środku a następnie do wgłębienia wkładamy odrobinę rukoli, zasmażone mięso, kilka kostek pomidora. Następnie nakładamy łyżkę śmietany i posypujemy szczypiorkiem.




Komentarze