Butter chicken

Jeden z popularniejszych przepisów hinduskiej kuchni. zdecydowanie również jeden z szybszych i łatwiejszych  w wykonaniu. Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do pikantnej hinduskiej kuchni zredukujcie ilość chilli do połowy.




Składniki:

250 g piersi kurczaka
3 średnie cebule
4 łyżki pasaty pomidorowej
1 łyżeczka startego czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki zmielonych w moździerzu nasion kolendry
1 płaska łyżeczka chilli
1 łyżeczka garam masala
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta suszonej kozieradki
1,5 łyżki ghee
200 ml mleka
8 łyżek śmietanki 36%
płaska łyżeczka soli


Przygotowanie:

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pierś kroimy w kostkę. Na woku lub dużej patelni rozpuszczamy ghee. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu do uzyskania głębokiego złotego koloru. Kiedy cebula skarmelizuje się dodajemy imbir, czosnek, chilli, kolendrę, kurkumę i sól. Smażymy 2-3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodajemy pasatę pomidorową. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy kozieradkę, kurczaka oraz mleko. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min. Po tym czasie zwiększamy ogień, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut (sos powinien w tym czasie się odrobinę zredukować). Zdejmujemy z ognia.  Wsypujemy garam masalę, a następnie śmietankę kremówkę. Mieszamy dokładnie. Podajemy z chlebkiem naan lub ryżem.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Kuchnia indyjska 2018". Akcję stworzyła autorka bloga "Kuchnia z wyrakiem" - zajrzyjcie do niej koniecznie. :)



Kuchnia indyjska 2018

Komentarze

  1. Na to danie chyba ilu kucharzy, tyle przepisów, ale ten jest jednym z ciekawszych :) Dziękujemy za udział w akcji Kuchnia indyjska 2018 http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka już jest ta kuchnia indyjska - złożona i niejednoznaczna :)

      Usuń

Prześlij komentarz