Ryż smażony z indykiem i warzywami (wersja zimowa)

Danie z cyklu - nie wygląda, a smakuje. :)



Składniki:

200 g piersi indyka
cebula 
1/4 główki kapusty pekińskiej
średnia marchewka
pół małego selera
jajko 
pół szklanki suchego ryżu

Sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka wody
3 łyżki masła orzechowego


Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jajko roztrzepujemy widelcem i smażymy na cienki, rumiany placek z odrobiną soli. Ostudzony omlet zwijamy w rolkę i kroimy w paski. Odkładamy. Pierś indyka kroimy w drobną kostkę. Kapustę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Marchewkę kroimy w słupki, selera ścieramy na tarce. W misce mieszamy składniki sosu. Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, marchewkę i selera. Smażymy około 7 minut na średnim ogniu (do miękkości warzyw). Następnie dodajemy mięso. Obsmażamy z każdej strony. Dodajemy ryż, smażymy 3 minuty często mieszając. Wlewamy sos, dokładnie mieszamy. Smażymy 3 minuty.  Dodajemy kapustę pekińską, mieszamy i smażymy przez około dwie minuty. Zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy z paskami z jajka. 

Komentarze