Indyk w sosie miodowo-sojowym


Składniki:

300 g piersi indyka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 małe ząbki czosnku
pół brokuła
sól
olej do smażenia
pół łyżeczki ostrej papryki
1 cm świeżego imbiru
ryż do podania

sos:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki wody
3 pełne łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
łyżka octu winnego

Przygotowanie:

Pierś kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła myjemy, gotujemy w wodzie do miękkości (około 6 minut). Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Składniki sosu mieszamy w kubku lub misce.Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy czosnek, imbir oraz ostrą paprykę. Przesmażamy przez około 2 minuty, następnie dodajemy indyka. Mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor (około 10 minut). Kiedy mięso jest już zezłocone dodajemy sos, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do zgęstnienia sosu (2-3 minuty). Po tym czasie zdejmujemy z ognia. Do miseczek wkładamy ryż, polewamy mięsem z sosem. Podajemy z ugotowanym brokułem.


Komentarze