Faszerowany bakłażan



Składniki:

200 g polędwiczki z indyka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
mała czerwona cebulka
3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów
100 g sera feta
pół łyżeczki oregano
szczypta bazylii
łyżeczka cukru
sól
bakłażan

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bakłażana kroimy na pół. Każdą połówkę nacinamy w kratkę, polewamy łyżką oliwy. Wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 40 min. Pierś kroimy w małą kostkę, cebulkę w drobną kosteczkę. Czosnek kroimy na plasterki. Wyjmujemy bakłażany i wykrajmy środki, zostawiając 0,5 cm krawędzi od skórki. Miąższ kroimy w kostkę. Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulkę, czosnek, oregano i bazylię. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy mięso i bakłażana. Smażymy aż mięso będzie całkowicie rumiane. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiamy solą, wykładamy całość do połówek bakłażana. Posypujemy pokruszoną fetą. Pieczemy w 180 stopniach  pół godziny.

Komentarze