Pulpety z bakłażana

Bezmięsne pulpety najlepiej smakują podane z pomidorowym sosem marinara.


Składniki:

średni bakłażan
średnia cebula
małe jajko lub pół dużego
pół średniego selera
3 małe ząbki czosnku
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki natki pietruszki
4 łyżki ugotowanej cieciorki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól
pieprz
łyżka oleju

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w kostkę (o boku mniej więcej 0,5 cm), cebulę siekamy w kosteczkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, selera trzemy na tarce o dużych oczkach, cieciorkę dokładnie płuczemy. Do rondelka wlewamy pól szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojonego bakłażana - gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości (około 12 minut). Zdejmujemy z ognia, wylewamy nadmiar wody. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulkę, czosnek oraz selera. Smażymy na większym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty. Przesmażone warzywa dodajemy do bakłażana. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Następnie dodajemy cieciorkę, płatki owsiane, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Mieszamy dokładnie ręką lub mikserem - tak aby składniki rozdrobniły się, ale nie pozostało puree. Do wymieszanych składników dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki i układamy na naczyniu do pieczenia. Pieczemy 35 minut. 

Podczas pieczenia przygotowujemy sos marinara. Dwa ząbki czosnku siekamy i pdsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy 200 ml passaty pomidorowej, pół łyżeczki oregano i sól. Upieczone pulpety polewamy sosem. Możemy również podawać z makaronem spaghetti.


Komentarze