Makaron w rozmarynowym sosie

Aromatyczny makaron na bazie bulionu z kaczki.



Składniki:

bulion z kaczki 200 ml (najlepszy z pieczenia kaczki np. świątecznej KLIK)
średnia cebula
20 dkg pieczarek
20 dkg piersi z indyka
łyżeczka suszonego rozmarynu
3 łyżki śmietanki kremówki 30%
łyżka świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulkę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, pierś indyka w kostkę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę (ok. 3 minut), następnie dodajemy pieczarki oraz indyka i smażymy około 5 minut. W moździerzu rozdrabniamy rozmaryn, wrzucamy na patelnie i smażymy około minuty. Dodajemy bulion z kaczki gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Wlewamy powoli do sosu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę oraz sól do smaku i pieprz. Dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Już ostatni raz dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. baaardzo aromatyczne i na tę porę roku idealne :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny i podoba mi się pomysł z bulionem z kaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę super podstawą do sosów - zawsze po świętach mam zapas w zamrażarce:)

      Usuń

Prześlij komentarz