Krupnik

Tę zupę się albo kocha albo nienawidzi. Chociaż miłość miedzy nami nie zawsze była oczywista, to teraz uwielbiam krupnik - szczególnie o tej porze roku. :)

Składniki:

8 garści pęczaku
4 marchewki
2 pietruszki
6 ziemniaków
korpus (lub inna dowolna część) kury zagrodowej
sól
litr wody

Przygotowanie:

Pęczak zalewamy wodą dzień wcześniej i moczymy całą noc. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż i kroimy na plasterki "połówki". Do garnka wrzucamy części kury, kaszę, marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wodą, solimy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia - gotujemy godzinę i 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut (do miękkości wszystkich składników). Krupnik smakuje najlepiej, kiedy trochę się przegryzie - zrobiony rano najlepiej smakuje wieczorem lub na drugi dzień. 

Komentarze