Bakłażan w sosie pomidorowym z mięsem mielonym

Aromatyczne i pełne smaku danie.


Składniki:

średnia cebula
średni bakłażan
300 ml passaty pomidorowej
400 g wieprzowego mięsa mielonego
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
1/4 łyżeczki oregano
olej do smażenia
sól
ryż

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni z funkcją grilla. Bakłażana kroimy na około 0,5 cm grubości plasterki, kładziemy na blaszce, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Cebulę siekamy w drobną kostkę. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugrilllowanego bakłażana kroimy w grubszą kostkę (ok. 1 cm). Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę oraz chilli. Smażymy około 3-4 minut. Następnie dodajemy mięso - obsmażamy dokładnie z każdej strony (około 7 minut). Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojonego bakłażana, smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Po tym czasie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy oregano  oraz bazylię i solimy do smaku. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut (do miękkości bakłażana). Podajemy z ryżem.

Komentarze