Rozgrzewająca kasza z burakiem

Prosty przepis na aromatyczną i rozgrzewającą kaszę jaglaną z burakiem i marchewką. Szybka w przygotowaniu, świetnie nadaje się jako danie do pudełka.


Składniki (2 porcje):

10 łyżek suchej kaszy jaglanej
łyżka masła klarowanego (ghee)
średni burak
średnia marchewka
kurkuma
papryka słodka
papryka ostra
sól

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg. przepisu stąd. Buraka i marchewkę umyć i w skórce ugotować do miękkości. Pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić łyżkę masła. Dodać szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki. Przyprawy przesmażyć, aby uwolnił się ich aromat. Dodać pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć dwie minuty. Dodać kaszę, dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne dwie minuty, doprawić solą do smaku. 

W wypadku tego przepisu nie polecam zastępować ghee czymś innym (np. zwykłym masłem). Masło klarowane nadaje w tym wypadku potrawie cały smak i aromat.




Komentarze