Pieczony kalafior w orientalnym sosie

Bardzo szybkie i proste danie, które świetnie sprawdzi się solo (jako lekka przekąska) lub dodatek do dania głównego.


Składniki:

średni kalafior
2 jajka
6 łyżek bułki tartej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
6 łyżek syropu z agawy (lub miodu)
łyżka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
6 łyżek wody
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżka sezamu
natka pietruszki

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, różyczki rozdzielamy na mniej więcej takie same kawałki (jeśli różyczki są duże kroimy je na połówki lub ćwiartki). Jajka wbijamy do kubka lub miski i roztrzepujemy. Bułkę tartą mieszamy z ostrą i słodką papryką oraz solą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do dużej miski wrzucamy różyczki kalafiora i oblewamy je roztrzepanym jajkiem. Dokładnie mieszamy, tak aby jajko dokładnie rozprowadziło się po wszystkich zakamarkach różyczek;). Następnie wsypujemy bułkę tartą z przyprawami. Mieszamy w ten sam sposób. Różyczki wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30-40 min (aż panierka będzie złocista). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy łyżkę oleju i podgrzewamy. Następnie dodajemy sprasowane ząbki czosnku, sos sojowy, syrop z agawy, ocet jabłkowy i sól do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. W wodzie mieszamy mąkę  ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Do sosu wlewamy wodę z mąką, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 4 minut. Kalafiora wyciągamy polewamy sosem (resztę sosu można podać jako dip), posypujemy sezamem i natką pietruszki. 

Komentarze

  1. Taki pieczony kalafior to miła odmiana po gotowanym, którego zapach nie należy do moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz