Warzywny gulasz z kaszą jaglaną

Duszone warzywa z kaszą jaglaną to świetny pomysł na lunch (również na box do pracy). Przyrządza się szybko, jest smaczny i pożywny.


Składniki:

mała cukinia
dwie małe marchewki marchewki
cebula
biała papryka węgierska
papryczka chilli (opcjonalnie)
duży pomidor malinowy lub dwa małe
szczypta sezamu
szczypta oregano
sól i pieprz do smaku
łyżeczka jasnego sosu sojowego
4 łyżki wody
olej z pestek winogron
pół szklanki suchej kaszy jaglanej

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji stąd. Odcedzamy na durszlaku. Cebulę kroimy w piórka, cukinie i marchewkę na talarki, a następnie połówki (cukinię na grubsze, marchewkę na cieńsze). Papryczkę chilli siekamy, pomidora parzymy wrzątkiem następnie obieramy ze skórki, wyjmujemy "głąb", kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki (żeby nie uciekał sok). Paprykę oczyszczamy z gniazdka i kroimy w paski.

 Na woku rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy cebulę i marchewkę, podsmażamy ok 2 minuty. Dodajemy paprykę i cukinię podsmażamy kolejne dwie minuty. Następnie dodajemy chilli i pomidora. Smażymy przez kolejne dwie minuty (pamiętajmy, aby co jakiś czas mieszać warzywa, żeby nie przywierały do dna). Na końcu dodajemy sos  sos sojowy, wodę, oregano. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5-7 minut pod przykryciem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z kaszą i sezamem.

Komentarze