Makaron z paprykowym pesto i chorizo.

Co prawda Światowy Dzień Makaronu dopiero za tydzień, ale już wczoraj stworzyliśmy makaron, który pozwoli nam to święto godnie i przede wszystkim smacznie uczcić. :) Razem z Lubellą zapraszamy do spróbowania!




Składniki:

2 papryki czerwone
3 ząbki czosnku (średniej wielkości)
łyżka pestek słonecznika
3 łyżki tartego parmezanu
łyżka oliwy
łyżka oleju do smażenia
40g cienkiej chorizo
makaron - tu Lubella Pappardelle gniazdka
sól
pieprz
świeże oregano

Przygotowanie: 

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (papryki powinny być miękkie, skórka powinna ładnie odchodzić). Upieczoną paprykę obieramy ze skórki. Dodajemy 2 ząbki czosnku, łyżkę pestek słonecznika, 2 łyżki tartego parmezanu, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. W międzyczasie gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Ząbek czosnku i chorizo kroimy w plasterki. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy. Wrzucamy czosnek w plasterkach podsmażamy około 2 minuty. Następnie dodajemy chorizo podsmażamy minutę (uwaga! Chorizo bardzo łatwo przypalić.), dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Całość podsmażamy około 3 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy paprykową pastę. Energicznie mieszamy wszystkie składniki, aż pasta rozprowadzi się po całym makaronie. Podajemy z tartym parmezanem i świeżym oregano. 




#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbia

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Komentarze