Kakaowe ciastka owsiane

Przepis "na łyżki" (raczej z górką niż płaskie) ;) Całość z pieczeniem robi się w pół godziny. Ja zazwyczaj robię więcej ciastek, zamykam w słoiku i "wydzielam" sobie przez cały tydzień. :) Żurawina jest opcjonalnym składnikiem i można zamiast niej dodać rodzynki, ulubione pestki albo... zupełnie nic.

Składniki:

20 łyżek płatków owsianych górskich
5 łyżek mąki owsianej (lub dowolnej innej)
2 łyżki kakao
4 łyżki ksylitolu (lub innego słodziwa)
4 łyżki masła 
2 jajka
3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
opcjonalnie mleko

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy suche składniki - płatki, mąkę, kakao, żurawinę, ksylitol. Mało rozpuszczamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odrobinę mleka (ma być sztywna, ale pozwalająca uformować ciastka). Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, łyżką formujemy ciastka (jak widać na zdjęciu styl dowolny :D). Ciastka wkładamy do piekarnika na 17 minut. 



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. i bardzo szybki :) Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  2. moja mama nauczyła mnie kiedyś robić ciastka takie szkalnkowo-łyzkowe, ale nie piekło się ich tylko wykładało z gara do wystygnięcia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz