Kakaowe ciastka owsiane

Przepis "na łyżki" (raczej z górką niż płaskie) ;) Całość z pieczeniem robi się w pół godziny. Ja zazwyczaj robię więcej ciastek, zamykam w słoiku i "wydzielam" sobie przez cały tydzień. :) Żurawina jest opcjonalnym składnikiem i można zamiast niej dodać rodzynki, ulubione pestki albo... zupełnie nic.

Składniki:

20 łyżek płatków owsianych górskich
5 łyżek mąki owsianej (lub dowolnej innej)
2 łyżki kakao
4 łyżki ksylitolu (lub innego słodziwa)
4 łyżki masła klarowanego
2 jajka
3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy suche składniki - płatki, mąkę, kakao, żurawinę, ksylitol. Mało rozpuszczamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, łyżką formujemy ciastka (jak widać na zdjęciu styl dowolny :D). Ciastka wkładamy do piekarnika na 17 minut. 



Komentarze

Prześlij komentarz