Sałatka z brokułem i kalafiorem

Lekka, szybka i pełna składników odżywczych. :)


Składniki:
(4 porcje)

średni brokuł
średni kalafior
2 średnie pomidory
5 jajek

sos:
jogurt grecki 250 ml
2 łyżki majonezu
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 małe ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Brokuła i kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy al dente (ok. 10 minut). Jajka gotujemy na twardo. W miedzyczasie przygotowujemy sos - siekamy natkę pietruszki, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystkie składniki. Sos mocno solimy - musi być lekko przesolony - będzie nadawał smak pozostałym składnikom. Brokuła, kalafiora odcedzamy i studzimy. Jajka studzimy i obieramy. Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ósemki. Jajka kroimy na ćwiartki. Na półmisku kładziemy na początku brokuła i kalafiora, następnie kawałki pomidora i ćwiartki jajka. Sos podajemy w odzielnym naczyniu. Sałatkę polewamy sosem tuż przed zjedzeniem. :)


Komentarze