Leczo

Koniec lata to czas, kiedy leczo smakuje najlepiej - wszystkie warzywa są wtedy  dojrzałe, pełne smaku i aromatu.


Składniki:

1 duża cukinia lub 2 małe
1 laska kiełbasy wędzonej
cebula
2 ząbki czosnku
2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
4 duże pomidory
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinie kroimy w kostkę (jeśli jest to duża "ogródkowa" cukinia to warto ją obrać, ponieważ skóra może być twarda). Kiełbasę kroimy na talarki, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w paski. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (trzymamy w miseczce razem z sokiem). Do garnka do grubym dnie dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy piórka cebuli, czosnek, ostrą paprykę. Przesmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy około 10-15 minut - aż kiełbasa będzie dobrze przysmażona. Dodajemy cukinię smażymy około 3 minut. Następnie paprykę - również smażymy 3 minuty. Na końcu dodajemy pomidory z sokiem, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy do miękkości warzyw (około 15 minut). Podajemy z ryżem, kaszą lub pieczywem.

Komentarze