Faszerowane papryki


Składniki:

4 papryki 
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
100 g ryżu
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
kilka łyżek tartego cheddara

Przygotowanie:

Papryki kroimy na pół i czyścimy z nasionek. Układamy w foremce do pieczenia. Siekamy cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy ryż. Na dużą patelnie wlewamy łyżkę oliwy. Dodajemy czosnek, cebulę, ostrą i słodką paprykę. Składniki przesmażamy około 5 minut. Dodajemy mielone mięso i dokładnie obsmażamy. Dodajemy passatę, oregano oraz ryż. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy około 10 minut. Powstałym farszem wypełniamy połówki papryk i władamy na 30 minut do piekranika rozgrzanego do 180 stopni. Po tym czasie posypujemy papryki po wierzchu startym cheddarem i pieczemy przez kolejne 15 minut.



Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017 zorganizowaną przez Mops w kuchni

”” Warzywa psiankowate 2017

Komentarze

  1. Smakowite! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz