Szybkie buritto

Świetny na obiad jak i do lunchboxa.


Składniki:

duża cebula
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
500 g mielonej wołowiny (np. pręgi)
200 g ugotowanego ryżu
8 łyżek passaty pomidorowej
oliwa
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli 
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka ksylitolu
1/2 puszki czerwonej fasoli
poszarpana sałata, kawałki pomidora, awokado, kolendra
4 tortille
opcjonalnie tarty cheddar

Przygotowanie:

Siekamy cebulę, paprykę kroimy w kostkę, czosnek trzemy na tarce, chilli siekamy. Mięso mielimy, doprawiamy mieszanką przypraw (kumin, słodką paprykę, chilli i pieprz  moździerzujemy razem). Dokładnie mieszamy. Na głęboką patelnie lub woka wlewamy łyżkę oliwy. Nagrzewamy, wrzucamy cebulkę, czosnek, chilli. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 3-4 minuty. Do warzyw dodajemy mięso z przyprawami. Smażymy aż całe mięso zmieni kolor na brązowy. Dodajemy 8 łyżek passaty pomidorowej, łyżkę ksylitolu oraz sól do smaku (ok. 1 i 1/2 łyżeczki). Przykrywamy i na małym ogniu, dusimy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy fasolę oraz ryż. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Na placek tortilli wkładamy porcję farszu, sałaty, pomidorów, kolendry, startego sera. Zawijamy, grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej aż do zarumienienia. Podajemy z guacamole, samym awokado, sosem jogurtowym.

Komentarze

Prześlij komentarz