Szybki krem ze szpinaku


Składniki:
(2 porcje)

2 marchewki
2 średnie ziemniaki
duży pęczek szpinaku (cała paczka)
sól
łyżka masła klarowanego
 łyżka oliwy
jogurt naturalny 

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. W garnku z grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła. Po rozpuszczeniu wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Obsmażamy warzywa - ok. 7 minut. Dodajemy pół litra wody, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15 minut). Kiedy ziemniaki i marchewki będę miękkie dodajemy umyty i porwany (nie krojony!) szpinak. Szpinak gotujemy 1,5 minuty (nie więcej). Wyłączamy ogień, blendujemy całość. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i sól do smaku. Podajemy ze szczypiorkiem i do dodatkową łyżką jogurtu.


Komentarze