Passata pomidorowa

W tym roku udało się wyhodować kilka krzaków pomidorów. Plony dopisały na tyle, że udało wygospodarować warzywa na przecier pomidorowy, który jest świetną bazą do dań. Słoiki zimą są niezastąpione do lasagni, sosów czy zwykłej pomidorowej. Ja wybieram najprostszą wersję - z samych pomidorów, ale przepis można dowolnie modyfikować - dodawać przyprawy etc.


Przygotowanie:

Na pomidorach robimy gwiazdkę nacinając skórkę nożem, a następnie parzymy wrzątkiem (dużo łatwiej jest je obierać). Schłodzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę do dużego garnka. Pokrojone pomidory gotujemy od 1,5 do 2 godzin (do uzyskania pożądanej konsystencji). Doprawiamy do smaku (ja robię bazowy sos bez przypraw).  Wekujemy i czekamy na pierwsze chłody. ;)

Wpis powstał w ramach akcji: RÓBMY PRZETWORY założoną przez Badylarkę - zajrzyjcie koniecznie na jej bloga. :) 





Róbmy przetwory! Edycja 3.

Komentarze

  1. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie - bardzo chętnie wezmę udział. :)

      Usuń

Prześlij komentarz