Kokosowy pudding ryżowy

Pyszne śniadanie lub zdrowy deser.


Składniki:
(1 śniadaniowa poracja lub 2 deserowe)

350ml mleka (zwykłe lub roslinne)
125 ml mleka kokosowego
55g ryżu
1 żółtko
1/2 łyżeczka syropu z agawy
szczypta wanilii
5 łyżek wiórków kokosowych
2 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

Przygotowanie:

W rondelku z grubym dnem mieszamy mleko, mleczko kokosowe, wiórki i ryż. Składniki doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy bez przykrycia przez około 45-50 minut (do miękkości ryżu i wchłonięcia całego płynu), często mieszając. 

W miseczce ubijamy żółtko, szczyptę wanilii i syrop z agawy.  Dodajemy 3 łyżki ugotowanego ryżu i mieszamy, a  następnie dodajemy do pozostałego w rondelku ryżu i... znów dokładnie mieszamy. :) 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy deser. Pudding możemy podawać na ciepło lub zimno. 

Komentarze