Kakaowe ciasto z galaretką

Proste fitciacho z galaratką z owoców.


Składniki:
(foremka o średnicy 25 cm)

spód:
40 daktyli suszonych 
2 łyżki kakao
5 łyżek płatków pełnoziarnistych (wybrałam żytnie)

masa:
0,5 kg mielonego twarogu
2 szklanki wiśni
2 płaskie łyżki żelatyny (lub agaru)
5 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy szklanką wrzątku. Moczymy przez godzinę. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę - drylujemy wiśnie i razem z całym sokiem wkładamy do garnka. Gotujemy około 10 minut aż owoce będą miękkie. Dodajemy ksylitol i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie płaskie łyżki żelatyny (lub agaru w wersji wege). Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia "zagęszczacza". Odstawiamy w chłodne miejsce. Z daktyli dokładnie odciskamy wodę i wlewamy ja z powrotem do szklanki. Do daktyli dodajemy kakao i płatki. Blendujemy lub mieszamy łyżką. Powstałą masą wykładamy spód i boki foremki. Do twarogu dodajemy szklankę z wodą, która została po odsączaniu daktyli i dokładnie mieszamy (jeśli lubimy słodsze ciasta możemy na tym etapie dodać również syrop z agawy do smaku). Wykładamy na spód i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy. Kiedy galaretka z owoców zacznie nam poważnie zastygać, wykładamy ją na sernik. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Komentarze