Jak gotować kasze?

Gotowanie kaszy na początku wydawać się problematyczne. Z czasem (i z ilością zjadanej kaszy;)) zapamiętuje się procedury i każdy znajduje swoją metodę. Zanim jednak zacznie gotować się kaszę z zamkniętymi oczami, można skorzystać ze ściągawki. 




Dwie główne zasady przy gotowaniu kaszy brzmią:

- praktycznie każdą kaszę przed ugotowaniem dokładnie płuczemy pod zimną wodą na sitku (do czasu aż spływająca woda nie będzie zupełnie czysta)

- jeśli chcemy, aby kasza była bardziej sypka do gotowania dodajemy łyżkę dowolnej oliwy lub masła.

1. Pęczak - dokładnie płuczemy. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kaszę (proporcja - szklanka kaszy na 3 szklanki wody). Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie zostawiamy pod przykryciem na kolejne  20 minut, aby kasza doszła (pęczak jest jednym z najdłużej gotujących sie kasz, dlatego krok ten jest niepomijalny).

2. Kasza jęczmienna - czyli łamany pęczak. Gotuje się szybciej a procedura jest dokładnie taka sama. Kaszę dokładnie płuczemy. Szklankę kaszy wrzucamy na 2,5 szklanki wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut.

3. Kasza owsiana - 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Gotujemy litr wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy szklankę kaszy, czekamy do ponownego wrzenia. Gotujemy na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut. Kaszę zostawiamy na kolejne 30 minut pod przykryciem już po zdjęciu z ognia.

4. Kasza jaglana - tej poświęcony jest osobny WPIS.

5. Kasza gryczana - do 2 szklanek wrzącej wody wrzucamy szklankę kaszy. Czekamy aż zacznie się gotować, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze 5-10 min.

6. Kuskus - 1 szklanka kuskusu wymaga 1 i 1/4 szklanki wody. Osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia. Do wrzątku wrzucamy kaszę i przykrywamy na 5 minut.

7. Kasza kukurydziana - 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Wrzucamy do wody, gotujemy do miękkości około 30 minut.

8. Bulgur - zależy od grubości. Średnią szklankę będziemy gotować w dwóch szklankach wody. Drobniejszą czy grubszą odpowiednio mniej lub więcej. Wsypujemy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. zestawiamy z ognia trzymamy pod przykryciem kolejne 5 minut.

9. Amarantus - 1 szklanka amaratusa, 3 szklanki wody. Gotujemy 25 minut.

10. Komosa ryżowa (quinoa) - 1 szklanka komosy na 1,5 szklanki wody. Gotujemy 20-30 minut.


Jeśli macie pytania dotyczące jeszcze jakiegoś rodzaju kaszy - odezwijcie się w komentarzu. :)


Komentarze