Granola + propozycja podania

Świetna na śniadanie, deser czy jako "słodka przekąska".



Składniki:
(4 porcje)

150g płatków pełnoziarnistych (wybrałam żytnie)
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka pestek słonecznika
3 łyżki ćwiartek orzechów włoskich
2 łyżki migdałów (pokrojonych na połówki)
3 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy miód - mieszamy dokładnie, tak aby powstała lepiąca masa. Na blaszce do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wykładamy masę. Całość "prasujemy" łyżką na maksymalnie półcentymetrową warstwę (ważne, aby na całej powierzchni granola miała taką samą grubość). Granolowy "placek" pieczemy przez 15-20 min (ostatnie pięć minut obserwujemy granolę, ponieważ łatwo ją przypalić). Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę i zostawiamy na kilka godzin do stwardnienia (ja zazwyczaj zostawiam na noc w suchym miejscu). Po tym czasie kruszymy granolę. Przechowujemy w szczelnym słoiku.

Granolę uwielbiam na śniadanie w wersji z jogurtem naturalnym i owocami (tu banan i nektarynka). Całość mieszam i czekam kilka minut przed zjedzeniem. 

Przepis na granolę możecie dowolnie modyfikować o swoje ulubione składniki - śmiało można dodawać orzechy laskowe, rodzynki, suszone morele, daktyle, śliwki, pestki dyni...

Komentarze