Flądra na soczewicy z bazyliowym pesto

Sycące danie - idealne również na grilla.


Składniki (1 porcja):

5 łyżek suchej zielonej soczewicy
filet z flądry
ząbek czosnku
pół cytryny
sól, pieprz

Pesto:
pęczek bazyli
ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków pini (można zastąpić pestkami słonecznika)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na folię aluminiową kładziemy filet z flądry, plaster cytryny, zmiażdżony nożem ząbek czosnku, posypujemy solą. Zawijamy, pieczemy ok. 30 minut. Przygotowujemy pesto: do pojemnika blendera (lub moździerza) wrzucamy składniki, blendujemy do momentu aż składniki dokładnie się wymieszają (nie muszą być aksamitnie gładkie). Na talerzu kładziemy porcję soczewicy, rozprowadzamy na niej porcję pesto, a następnie filet. Flądrę skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Podajemy z plasterkiem owocu lub/i listkiem bazylii.

Komentarze