Chicken korma

Uwielbiam kuchnię hinduską i choć nie należy ona do lekkich, to bardzo lubię od czasu do czasu przygotować od podstaw hinduski posiłek. Przygotowanie dań jest praco- i czasochłonne, ale naprawdę warto, bo żaden półprodukt nie umywa się do efektu końcowego własnoręcznie przygotowanego dania. Jeśli się skusicie polecam gotowanie zaplanować na weekend, tak aby robić to spokojnie i  bez stresu. J


Składniki:

1 spora pierś kurczaka pokrojona w kostkę(może być również indyk)
2 łyżki startego świeżego imbiru
3 centymetry imbiru pokrojonego na cienkie plasterki
1 łyżka startego czosnku
3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól do smaku
3 łyżki zblanszowanych migdałów
3 łyżki orzechów nerkowca 
1 łyżka maku
oliwa do smażenia
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżeczka kardamonu
2 całe goździki
listek laurowy
szczypta cynamonu
3 duże cebule drobno posiekane
1 papryczka chili posiekana
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki łagodnej
1 mały kubek jogurtu naturalnego
8 łyżek śmietany kremówki (minimum 36%)

Przygotowanie:

Kruczka, łyżkę startego imbiru, starty czosnek, sok z cytryny  i sól mieszamy w misce i odstawiamy na 1 godzinę. Migdały, nerkowce, mak i 3 łyżki wody blendujemy na gładką pastę. Na woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Dodajemy ziarenka pieprzu, kardamon, goździki i posiekaną cebulę. Smażymy aż cebula się skarmelizuje - około 45 minut. Po tymi czasie wykładamy składniki z patelni, dodajemy 3 łyżki wody i blendujemy na gładką pastę. Na tę samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oleju dodajemy pastę z cebuli, pozostały imbir, chili. Smażymy razem około 6 minut. Dodajemy kurkumę, paprykę oraz sól. Smażymy przez 1 minutę. Dodajemy kurczaka obsmażamy aż będzie lekko brązowy (około 8 minut). Następnie dodajemy 8 łyżek wody, gotujemy. Redukujemy ogień do małego, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pastę z orzechów oraz jogurt, dokładnie mieszamy do połączenia składników (około 3 minuty). Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy soli. Podajemy z chlebkami naan lub ryżem.


Komentarze