Zielony chłodnik z jajkiem.

Mój ulubiony, inny niż wszystkie chłodnik. Świetny na obiad w upalne dni.


Składniki:
(2 porcje)

8 liści sałaty kruchej lub lodowej (nie polecam masłowej)
8 średnich ogórków gruntowych
4 duże rzodkiewki
ząbek czosnku
3 łyżki koperku
330 ml maślanki
450 ml jogurtu naturalnego (niezbyt gęstego)
2 jajka
sól

Przygotowanie:

Liście sałaty szarpiemy na drobne paski, ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oba składniki wrzucamy do garnka, dodajemy 3 szczypty soli, mieszamy o odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy wodę i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, posiekany koperek i starty na tarce o drobnych oczkach ząbek czosnku. Dodajemy jogurt i maślankę. Dokładnie mieszamy, ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z jajkiem na twardo.


Komentarze