Tarta z burakiem

Wytrawna tarta idealna na letni obiad.



Składniki:
(foremka 25 cm średnicy)

Ciasto:
200g mąki pszennej 
100g masła klarowanego
jajko
1/3 łyżeczki soli

Farsz:
3 plasterki boczku
4 niezbyt duże buraki
2 cebule
5 łyżek tartego cheddara
300 g śmietany 18% (opcjonalnie jogurtu greckiego)
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku 
kilka listków botwinki
kilka gałązek kopru
oliwa

Przygotowanie:

Ciasto

Mąkę przesiać do miski, pokroić zimne masło, wbić jajko, dodać sól i zacząć wyrabiać (jeśli ciasto nie chce się kleić można dodać odrobinę zimnej wody, zanim jednak to zrobimy staramy się obejść bez;)). Wyrabiamy aż ciasto nabierze jednolitego koloru. Następnie wkładamy na chwilę do lodówki. Po około kwadransie wałkujemy ciasto na placek o jednolitej grubości i wkładamy do wysmarowanej wcześniej masłem foremki. Wypełniamy formę i ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod obciążeniem 15 minut (jako obciążenie wykorzystuję ziarna grochu, które kładę na folię). Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut bez przykrycia i wyjmujemy z piekarnika.


Farsz

Boczek kroimy w kostkę, buraki w talarki o grubości ok. 1 milimetra. Cebulę kroimy w pióra, czosnek również w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek, buraki, cebulę i czosnek. Solimy do smaku i smażymy na małym ogniu do miękkości (25-30 minut). Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia, wyjmujemy kilka plasterków buraka i odkładamy na bok. Do reszty farszu dodajemy śmietanę, 4 łyżki tartego cheddara, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Powstały farsz wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Na wierzchu układamy wyjęte wcześniej plasterki buraka, posypujemy pozostałym startym cheddarem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 180 stopniach i kolejne 10-15 minut bez przykrycia. Podajemy z listkami botwinki i gałązkami koperku.





 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Komentarze