Sos tzatziki


Składniki:

2 ogórki (gruntowe nie długie szklarniane)
2 ząbki czosnku
250g jogurtu greckiego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz 
sól 
2 łyżki koperku
opcjonalnie 2 łyżki mięty

Przygotowanie:

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli ogórek ma dużo pestek usuwamy je przed tarciem). Starte ogórki solimy i odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie siekamy koperek, miętę, przeciskamy czosnek przez praskę. Wszystko wrzucamy do miseczki z jogurtem greckim. Ogórki odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy do miski. Dodajemy łyżeczkę octu oraz oliwy i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Sos smakuje najlepiej, kiedy składniki się "przegryzą" kilka godzin w lodówce. 

Komentarze