Smashed Avocado Toast

Sycące i pyszne śniadanie. :)


Składniki:


1 duże miękkie awokado (lub dwa małe)
50g sera feta
natka pietruszki
pieprz
2 jajka
pumpernikiel  - 2 kromki (lub inne pieczywo)
1/2 małej limonki
sól

Przygotowanie:

Pieczywo wrzucamy do tostera lub piekarnika, spiekamy tak, aby było chrupiące. Obrane awokado rozgniatamy widelcem z serem feta, szczyptą pieprzu i sokiem z połówki limonki. Mieszamy na jednolitą pastę. W rondelku o dużym dnie gotujemy wodę z łyżeczką octu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, wrzucamy surowe jajka (możemy to zrobić przy pomocy małej filiżanki lub wrzucając  jajko na środek rondelka po wcześniejszym mocnym zamieszaniu wody). Gotujemy przez 3-4 minuty. Wyjmujemy, osuszamy jajka ręcznikiem papierowym). 
Na pieczywie rozsmarowujemy grubą warstwę pasty awokado, a na nią kładziemy jajko. Posypujemy natką pietruszki i odrobiną soli.

Komentarze

  1. Takie pożywne i zdrowe śniadanie, że aż się jutro z rana skuszę na takie!
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko pyszne i jeszcze takie smakowite połączenie kolorów, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz