Pulpety w sosie pomidorowym z bakłażanem

Danie sycące, ale lekkie.


Składniki:
(2 porcje)

400g wybranego mięsa mielonego (wybrałam wieprzowe)
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka nasion konopi
szczypta wędzonej papryki słodkiej
jajko
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
cebula
ząbek czosnku
bakłażan
1/2 łyżeczki oregano
300ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki chili
sól
oliwa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażana kroimy na półcentymetrowe plastry. Rozkładamy folię aluminiową. Błyszczącą część smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Kładziemy plasterki bakłażana (jeden obok drugiego) zostawiając 2 centymetry krawędzi z każdego końca foli. Smarujemy oliwą wierzchnią część bakłażanów, solimy. Przekładamy kolejnym płatem folii aluminiowej (matową częścią do góry). Zaginamy na rogach z dolną częścią (bakłażan ma być schowany w tym pakunku). Wkładamy do piekarnika na 45 minut.
 Płatki owsiane i nasiona konopi mielimy w młynku na drobno. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem słodką i wędzoną papryką oraz solą. Mieszamy dokładnie, formujemy pulpety (z tej ilości mięsa wyjdzie około 6 sztuk). Pulpety obsmażamy z obu stron na mocno złoty kolor.
Siekamy cebulę, ząbek czosnku kroimy na cienkie plasterki. W dużym rondelku na łyżce oliwy szklimy cebule, czosnek. Po chwili dodajemy oregano. Smażymy około 10 minut. Dodajemy passatę pomidorową, chili oraz sól. Zagotowujemy. Do sosu wkładamy obsmażone pulpety. Zmniejszamy ogień dusimy pod przykryciem 20 min. Wyjmujemy pulpety na talerze. Sos przed podaniem blendujemy na gładko – polewamy pulpety. Podajemy z pieczonym bakłażanem.

Komentarze