Placki z cukinii

Przepis na lekki, letni obiad.

Składniki:

500g cukinii (dwie sztuki)
cebula dymka
100g sera feta
2 łyżki natki pietruszki
150g mąki orkiszowej
3 jajka
1 łyżka świeżej mięty
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na minimum pół godziny. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulę, siekamy natkę oraz mięte. Jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem soli i pieprzu. Po pół godziny odsączamy wiórki cukinii z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka, natkę, miętę oraz drobno pokruszony ser feta. Mieszamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej, sztywnej masy. Na rozgrzanej patelni kładziemy po łyżce ciasta i delikatnie je rozpłaszczamy, aby uzyskać grubość zbliżoną do tej ze zdjęcia. Smażymy z każdej strony przez 2-3 minuty na złoty kolor. Zdejmujemy z patleni na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy same lub z sosem tzatziki.

Komentarze