Pierogi z jagodami.

Jak dla mnie najlepsze pierogi z owocami - nie należą do dietetycznych, za to świetnie sprawdzą się jako sezonowy cheatmeal.


Składniki:

Ciasto - przepis tutaj

Owocowy farsz:
0,5 kg jagód
cukier lub ksylitol
śmietana 18%

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto z tego przepisu. Każdy placek napełniamy łyżeczką jagód i połową łyżeczki słodziwa. Kleimy i odkładamy na obsypaną mąką powierzchnie. W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy ostrożnie pierogi, kiedy ta zacznie porządnie wrzeć. Gotujemy około 10 min. do miękkości ciasta (wyjmujemy najpierw jeden i sprawdzamy, czy ciasto jest miękkie). Wyjmujmy wszystkie łyżką cedzakową na półmisek (jeden obok drugiego); odlewamy wodę, która zbierze się w naczyniu. Podajemy z porcją kwaśnej śmietany posypanej cukrem.



Komentarze

Prześlij komentarz