Ogórki małosolne

przetrzymane zmieniają się w kiszone. :)


Składniki:

ogórki (nie za duże)
kilka łodyg kopru włoskiego
kilka główek młodego czosnku (ważne, żeby był młody)
świeży korzeń chrzanu
sól gruboziarnista
woda

Przygotowanie:

Na dno słoików wkładamy porcję kopru (pół dużej łodygi, połamanej), dwu centymetrowy kawałek świeżego chrzanu i przeciętą na pół główkę czosnku (z łupiną). Na tej bazie układamy ogórki. Na górze kładziemy dokładnie taką samą porcję dodatków - koper, chrzan i czosnek. Następnie przygotowujemy zalewę. Na każdy litrowy słoik przygotowujemy 0,5 litra zalewy. 

Zalewa: na każdy litr zalewy dodajemy czubatą łyżkę soli gruboziarnistej. Mieszamy aż do rozpuszczenia soli. Zalewamy każdy słoik, tak by zalewa przykrywała ogórki. Zamykamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ogórki małosolne będą gotowe po dwóch dniach, następnie rozpocznie się proces kiszenia.

Komentarze