Młode, pieczone warzywa.

Świetne solo, jak i dodatek do głównego dania.


Składniki:
(4 porcje)

6 młodych ziemniaków
4 młode buraki (niezbyt duże)
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki posiekanego koperku
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę (bok ok. 1 cm). W dokładnie taką samą kostkę kroimy ziemniaki. Przygotowujemy parowar (lub stawiamy durszlak na większym garnku z gotującą wodą i przykrywamy pokrywką - tak  z powodu braku parowaru zrobiłam te warzywa:)). Do durszlaka wrzucamy buraka i gotujemy na parze ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojonego ziemniaka i parujemy kolejne 10 minut. 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem lub folią. Uparowane warzywa wrzucamy do foremki mieszamy z masłem klarowanym, posiekanym koperkiem i solą. Przykrywamy folią i wrzucamy do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15.

Po tym czasie warzywa powinny być miękkie – jeśli nie, to trzymamy je w piekarniku kolejne kilka minut. Z reguły młode warzywa pieką się szybko, jednak różne odmiany mogą mieć dłuższy czas pieczenia.


Komentarze