Młode pieczone marchewki

Świetne jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Najlepiej smakują młode marchewki, zebrane jeszcze w lato, kiedy nie są przerośnięte.


Składniki:

młodziutkie marchewki (najlepiej w podobnych rozmiarach)
2 łyżki oliwy
sól
1 łyżka startego parmezanu

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Marchewki dokładnie myjemy (takie młode egzemplarze nie muszą być obierane). Rozkładamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą marchewkę smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i posypujemy solą. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, marchewki posypujemy parmezanem i pieczemy bez przykrycia 5-10 minut. Podajemy ciepłe. Zimne świetnie sprawdzą się jako podstawa marchewkowej pasty do kanapek.

Komentarze