Ciasto na pierogi

Najprostszy i najsmaczniejszy przepis mojej mamy. :)


Składniki:
(składniki na około 50 sztuk)

1 kg mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
0,5 l letniej wody


Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, sól i stopniowo dodawać letnia wodę (najlepiej dodawać po trochu z kubka i powoli zagniatać ciasto). Ciasto zagnieść i wyrabiać do gładkości (około 10 minut).
Wyrobione ciasto podzielić na kulki o grubości około 2 centymetrów i średnicy ok. 3 centymetrów. Każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 10 cm.
Metoda łatwiejsza całe ciasto rozwałkować na jeden duży cienki placek, wycinać okrągłą formą mniejsze koliste placki.




Komentarze

Prześlij komentarz