Zupa botwinkowa

Według przepisu mojej mamy - dla mnie zdecydowanie smak lata.  W wersji fit śmietankę z powodzeniem możecie zamienić na mleczko kokosowe lub ją pominąć.



Składniki:

2 pęczki botwinki 
1/2 pęczka koperku
1,5 l bulionu
3 łyżeczki ksylitolu lub cukru
2 łyżki octu jebałkowego
250 ml śmietanki kremówki dobrej jakości
sól do smaku

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy, małe buraczki z grubsza obieramy i ucinamy "wąsy". Buraczki kroimy na plasterki, lodygi i liście na około 2 centymetrowe kawałki. Pokrojoną botwinę wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym bulionem (najprostsza wersja woda + łyżka masla klarowanego). Zanim zaczniemy gotować, dodajemy ocet jabłkowy i ksylitol. Gotujemy do miękkości (ok. 20 min od zagotowania). Na minute przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek (koperek ma się spażyć, a nie ugotować). Wyłaczamy ogień, doprawiamy solą do smaku, dodajemy kremówkę. Mieszamy. Podajemy samą lub z młodymi ziemniakami. Najlepiej smakuje letnia.


Komentarze